Julkaistu

Miten voin auttaa jouluna?

Meillä BoxiShopilla auttaminen on sydämen asia <3

Joulu on aikaa, jolloin jokaisella meistä pyörivät mielessä läheisemme ja se, miten voisimme heitä muistaa. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin onnekkaassa asemassa, että heillä olisi heistä huolehtivia läheisiä tai perhettä jonka kanssa joulua viettää. Jokainen pienikin asia jonka voit tehdä apua ja tukea tarvitsevien ihmisten eteen, vie yhteiskuntaamme parempaan, yhtenäisempään suuntaan ja on korvaamattoman tärkeää apua tarvitsevalle.

Me mietimme joka joulu miten voisimme tehdä jotain konkreettista, joka toisi apua tarvitsevalle tai hankalassa tilanteessa olevalle helpotusta arkeen ja iloa elämään. Apua tarvitsevia on monia ja jokaiselle varmasti löytyy sellainen kohde, joka on lähellä omaa sydäntä. Kaikki auttaminen on aina hieno ja arvokas asia, oli kohde sitten mikä tahansa.

Usein kuitenkin auttaminen saattaa tuntua hankalalta – mistä aloittaa? Mihin tai kehen olla yhteydessä? Mitä tehdä?

Kokosimme pienen listan asioista, joita sinä voit tehdä auttaaksesi muita ja levittääksesi jouluiloa!

1. Osallistu paikallisiin joulukeräyksiin tai osta aineeton joululahja

Joulukeräyksiä järjestetään joulun alla varmasti satoja erilaisia. Osallistumalla vastuullisten toimijoiden joulukeräyksiin autat helpolla tavalla ja varat menevät varmasti oikeaan tarkoitukseen sekä apua tarvitseville. Joulukeräyksien avulla saadaan paljon hyvää aikaan ja jokainen voi tukea itselleen tärkeää kohdetta helposti sekä omien resurssiensa mukaan.  Monet joulukeräyksiä järjestävät tahot myyvät myös erilaisia aineettomia joululahjoja joilla voit ilahduttaa ystäviä ja perhettäsi!

Ennen kuin lahjoitat joulukeräykseen varmista, että keräävällä taholla on voimassaoleva rahankeräyslupa ja että keräystä järjestävä taho toimii vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Keräyksiä on paljon ja erilaisiin tarkoituksiin: vanhuksille, yksinäisille, vähävaraisille, eläinsuojeluun, ympäristön suojeluun, lapsille… you name it.

Tässä muutama nosto satojen keräysten joukosta. Näihin kaikkiin keräyksiin voit osallistua näppärästi suoraan netissä.

Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräyksen varat käytetään lasten syrjäytymisen ehkäisemiseen Suomessa. Keräyksen varoilla tuetaan mm. lapsia opinnoissa ja harrastuksissa ja tarjotaan tukiperhetoimintaa sekä keskustelutukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville lapsille ja nuorille. Lisätietoa Pelastakaa Lapset Ry:n joulukeräyksestä saat täältä: www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/lahjaksi-tulevaisuus/

Punaisen Ristin Hyvä Joulumieli-kampanjassa autetaan vähävaraisia lapsiperheitä. Keräysvaroilla lahjoitetaan ruokalahjakortteja talousvaikeuksista kärsiville lapsiperheille ja keräys toteutetaan yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen kanssa. Kampanjan ja sen tarkemmat tiedot löytyvät täältä: www.punainenristi.fi/hyva-joulumieli

Pelastusarmeijan Joulupatakeräys on varmasti yksi tunnetuimmista joulukeräyksistä Suomessa. Sen varat ohjataan auttamaan vähävaraisia ihmisiä kotimaassa. Lisätietoja löydät täältä: www.joulupata.fi

Eläinsuojelukeskus Tuulispään sivuilta voit ostaa aineettoman lahjan ihanassa joulukuosissa! Aineettomien lahjojen tuotto menee lyhentämättömänä eläinsuojelukeskuksen ylläpitämiseen. Eläinsuojelukeskus Tuulispää on vuonna 2012 perustettu eläinten turvakoti, joka on tarkoitettu pääasiassa maatila- ja tuotantoeläimille.  Tuulispään toimintaan ja aineettomiin lahjoihin voit tutustua täällä: www.tuulispaa.org

2. Osallistu vapaaehtoistyöhön

Vapaaehtoistyötä on monenlaista ja jokainen varmasti löytää oman tapansa auttaa! Vapaaehtoistyö on elintärkeää eri järjestöille, mutta sen merkitys on valtava myös autettavalle. Lisäksi siitä tulee todella hyvä mieli sinulle!

Ole rohkeasti yhteydessä järjestöihin jotka tekevät sinua kiinnostavaa työtä. Monilla järjestöillä ja yhdistyksillä on tarjolla paljon vapaaehtoistyötä joista ei välttämättä ole erillisiä mainintoja heidän sivuillaan. Kannattaa siis kertoa suoraan sinua kiinnostavalle järjestölle millaisesta vapaaehtoistyöstä olet kiinnostunut sekä hieman omasta taustastasi ja kokemuksestasi!

Esimerkiksi vanhusten parissa voit tehdä vapaaehtoistyötä vaikkapa toimimalla Vahvikelinjalla, jonne vanhukset voivat soittaa ja heidän kanssaan käydään erilaisia keskusteluita. Vahvikelinja tarjoaa yksinäisille vanhuksille tukea ja turvaa sekä keskustelukumppanin arjen keskelle. Lisää vahvikelinjasta voit lukea täältä: https://vtkl.fi/toiminta/vapaaehtoistoiminta/vapaaehtoiseksi-vahvikelinjaan

Jos taas kodittomat eläimet ovat lähellä sydäntäsi, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi esimerkiksi eläinsuojeluyhdistysten tapahtumiin tai varainkeruukampanjoihin. SEY- Suomen eläinsuojelulta löytyy vapaaehtoistyötä moneen lähtöön: voit auttaa varainkeruussa, toimia sijaiskotina kodittomalle eläimelle tai tehdä vaikkapa kouluvierailuita joiden aikana pääset kertomaan lapsille eläinsuojelun merkityksestä. SEY:n vapaaehtoistyöstä lisätietoa löydät täältä: https://sey.fi/osallistu-ja-vaikuta/vapaaehtoistyo/

3. Lähetä joululahjoja yksinäisille tai avun tarpeessa oleville

Joululahjoja voi antaa niitä kaipaaville tai tarvitseville monella eri tavalla.

Esimerkiksi Jouluapua- kampanjan kautta voi antaa joululahjoja vähävaraisille ihmisille tai perheille. Jouluapua-kampanjasta voit lukea lisää täältä: www.jouluapua.fi

Lisäksi monissa ruokakaupoissa ja erikoistavaraliikkeissä on joulun aikaan käynnissä erilaisia lahjakeräyksiä, joissa voit ostaa joululahjan vähävaraiselle perheelle tai muuten hankalassa tilanteessa eläville. Myös useat kukkakaupat ovat mukana eri tahojen järjestämissä vanhusten ja ikäihmisten joulukukkakeräyksissä, joissa voit ostaa vanhukselle joulukukan ilahduttamaan jouluna.

Voit myös lähettää joululahjan yksinäiselle ikäihmisille meidän BoxiShopin Lämmintä Joulua- kampanjan kautta helposti ja nopeasti verkossa. Lahja ostetaan suoraan verkkokaupasta ja voit lisätä siihen oman, henkilökohtaisen jouluntoivotuksen. Me BoxiShopilla pakkaamme lahjat kauniisti käsin ja liitämme jokaiseen lahjaan mukaan valitsemasi kortin joulutervehdykselläsi. Joulun alla kaikki lahjat toimitetaan yhteistyössä kampanjassa toimiville kaupunkien kotihoitopiireille. Kotihoidon toimesta lahjat matkaavat hoitajien mukana niitä kovasti kaipaaville ikä-ihmisille toivottamaan Lämmintä Joulua.

BoxiShopin missiona on tuoda lisää onnellisuutta ja välittämistä maailmaan, ja kampanjassa halutaan tarjota kaikille mahdollisuus muistaa yksinäisiä vanhuksia ja tuoda lisää onnellisuutta heidän elämäänsä. Lisätietoja Lämmintä Joulua- kampanjasta ja siihen osallistumisesta löydät täältä. Kampanja on voimassa 13.12.2020 asti.

4. Lahjoita hyväntekeväisyysjärjestöille

Perinteinen tapa auttaa on tehdä lahjoitus hyväntekeväisyysjärjestölle. Voit lahjoittaa vaikka ja mitä: rahaa, tavaroita, vaatteita ja vaikkapa kuljetusapua. Mikäli rahan lahjoittaminen ei tunnu tarpeeksi henkilökohtaiselta, löydät useimmiten järjestöjen ja yhdistysten sivuilta tietoa siitä millaisia lahjoituksia he erityisesti kaipaavat.

Yksi hauska tapa auttaa on myös esimerkiksi myydä tarpeettomia tavaroita kirpputorilla ja lahjoittaa tästä saadut tuotot haluamallesi järjestölle: sinä pääset eroon tarpeettomasta tavarasta ja voitot menevät tukemaan valitsemaasi kohdetta!

Mikäli haluat tehdä tavaralahjoituksia, erilaisia keräyspisteitä löytyy kattavasti kautta maan. Esimerkiksi Hope ry:llä on paljon erilaisia keräyksiä ympäri Suomea. Lisää tietoa Hope ry:stä ja heidän keräyksistään: www.hopeyhdistys.fi

Eläinsuojelutyöstä kiinnostunut voi taas puolestaan lahjoittaa erilaisia tarvikkeita ja tavaroita eläinsuojeluyhdistyksille, jotka toimittavat lahjoituksia kodittomille eläimille ja niitä auttaville tahoille. Esimerkiksi Romanian kodittomia koiria voit auttaa tekemällä tavaralahjoituksen Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle www.kulkurit.fi, jonka toimesta autetaan satoja kodittomia koiria Romaniassa vuosittain. Listan tarpeellisista lahjoituksista löydät täältä: www.kulkurit.fi/miten-voin-auttaa/lahjoittaminen/

Uskomme, että jokainen voi löytää oman tapansa auttaa ja että kaikki auttaminen on yhtä tärkeää – pienistä teoista syntyy puro ja puroista valtameri! Autetaan siis kaikki yhdessä <3

Joulun ja auttamisen iloa toivottaen,

BoxiShopin tontut